FR
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians
Flanders Mancunians

nieuws

Terug naar overzicht

NieuwsMANCHESTER UNITED

Flanders Mancunians

De sportieve val van wereldmerk en geldfabriek Manchester United

 De slechtste seizoensstart in honderd jaar, een clubicoon dat voor de rechter verschijnt, een legende die aandringt op een transfer én het mikpunt van spot geworden voor Elon Musk. Voetbalmultinational Manchester United staat te kijk als de club die ondanks bergen cash geen sportief succes meer kan boeken.Ik ga Manchester United kopen', liet Elon Musk weten, om 4,5 uur later te melden dat het een grapje was. Ook de techmiljardair is het belabberde sportieve parcours van voetbalgrootmacht Manchester United opgevallen. Musk refereerde aan de 0 op 6 tijdens de openingswedstrijden van de Premier League. Die is door al zijn Amerikaanse eigenaars ook top of mind in de VS.n en om het The Theatre of Dreams - zoals het stadion Old Trafford door de vele historische successen genoemd wordt - is het een en al Griekse tragedie. Bijna symbolisch is er deze week ook het proces van het gevallen clubicoon Ryan Giggs wegens huiselijk geweld. Superster Cristiano Ronaldo - die na een vertrek in 2009 vorig seizoen terugkeerde op het oude nest - stuurt openlijk aan op een exit. En de noodzakelijke versterking voor de ploeg dient zich niet aan. Pijnlijk was dat middenvelder Frenkie de Jong - ondanks een akkoord met zijn financieel noodlijdende club Barcelona - liever niet naar Manchester kwam. 

Het succes van Ferguson

Ver weg zijn de succestijden onder de legendarische manager Alex Ferguson. Sinds zijn pensioen in 2013 - in 26 jaar onder Ferguson wonnen de Red Devils 13 Engelse titels en twee keer de Champions League - braken sportief povere jaren aan. Manchester United, dat met de Nederlander Erik ten Hag aan zijn achtste coach in tien seizoenen toe is, won sindsdien nul titels, één Engelse beker en één Europa League. Dit seizoen miste de club - niet voor het eerst de voorbije jaren - de Champions League.Sportief is Manchester United op drift. Tegelijk ontsnapt de club al jaren aan de voetbalwet dat commercieel succes niet zonder sportief resultaat kan. Filteren we corona uit de cijfers van de voorbije twee seizoenen - de stadioninkomsten vielen van ruim 100 miljoen pond tot vrijwel nul terug - dan houdt de omzet verbazend goed stand.In de drie kwartalen tot maart 2022 boekte Manchester 465 miljoen pond omzet. Bij extrapolatie - waarbij voorzichtigheid geboden is - lijken de inkomsten voor het seizoen 2021-2022 opnieuw aan te knopen met de precoronatijd. In 2018-2019 ging haalde de club een recordomzet van 627 miljoen pond.

Onverwoestbaar merk

Die vaststelling bevestigt Manchester United als onverwoestbaar en financieel gezond mondiaal voetbalmerk. Maar onder de waterlijn schuilen gevaren. Manchester United, jarenlang de omzetkampioen van het mondiale voetbal, stagneert commercieel. In eigen land is het sportief en commercieel voorbijgestoken door stadsrivaal Manchester City. ManU is zo'n merk dat het wereldwijd fans en sponsors rekruteert. Maar toch mist de club maar beter niet te veel de Champions League. United stelt dat twee op de drie van zijn zelfverklaarde miljard aantal fans en volgers in Azië te vinden zijn. De dominantie van het rode shirt in de straten van Delhi tot Manila - grotendeels te danken aan de succesjaren met posterboy David Beckham - is niet gegarandeerd als Manchester United Engels en Europees ondermaats blijft presteren. Verlies van marktaandeel in Azië zou de commerciële machine flink aantasten. De lokale fans zijn door de kortere traditie minder gebonden aan clubs, waardoor een switch naar een succesvollere niet uitgesloten is.


De sportieve status van Manchester United is zo gedaald dat superster Cristiano Ronaldo alles wil behalve blijven.

De slechtste seizoensstart in honderd jaar, een clubicoon dat voor de rechter verschijnt, een legende die aandringt op een transfer én het mikpunt van spot geworden voor Elon Musk. Voetbalmultinational Manchester United staat te kijk als de club die ondanks bergen cash geen sportief succes meer kan boeken.Ik ga Manchester United kopen', liet Elon Musk weten, om 4,5 uur later te melden dat het een grapje was. Ook de techmiljardair is het belabberde sportieve parcours van voetbalgrootmacht Manchester United opgevallen. Musk refereerde aan de 0 op 6 tijdens de openingswedstrijden van de Premier League. Die is door al zijn Amerikaanse eigenaars ook top of mind in de VS.In en om het The Theatre of Dreams - zoals het stadion Old Trafford door de vele historische successen genoemd wordt - is het een en al Griekse tragedie. Bijna symbolisch is er deze week ook het proces van het gevallen clubicoon Ryan Giggs wegens huiselijk geweld.

 Superster Cristiano Ronaldo - die na een vertrek in 2009 vorig seizoen terugkeerde op het oude nest - stuurt openlijk aan op een exit. En de noodzakelijke versterking voor de ploeg dient zich niet aan. Pijnlijk was dat middenvelder Frenkie de Jong - ondanks een akkoord met zijn financieel noodlijdende club Barcelona - liever niet naar Manchester kwam.Het succes van FergusonVer weg zijn de succestijden onder de legendarische manager Alex Ferguson. Sinds zijn pensioen in 2013 - in 26 jaar onder Ferguson wonnen de Red Devils 13 Engelse titels en twee keer de Champions League - braken sportief povere jaren aan. Manchester United, dat met de Nederlander Erik ten Hag aan zijn achtste coach in tien seizoenen toe is, won sindsdien nul titels, één Engelse beker en één Europa League. Dit seizoen miste de club - niet voor het eerst de voorbije jaren - de Champions League.

Manchester United won na het vertrek van succescoach Alex Ferguson in 2013 geen enkele Engelse titel meer.

Sportief is Manchester United op drift. Tegelijk ontsnapt de club al jaren aan de voetbalwet dat commercieel succes niet zonder sportief resultaat kan. Filteren we corona uit de cijfers van de voorbije twee seizoenen - de stadioninkomsten vielen van ruim 100 miljoen pond tot vrijwel nul terug - dan houdt de omzet verbazend goed stand.In de drie kwartalen tot maart 2022 boekte Manchester 465 miljoen pond omzet. Bij extrapolatie - waarbij voorzichtigheid geboden is - lijken de inkomsten voor het seizoen 2021-2022 opnieuw aan te knopen met de precoronatijd. In 2018-2019 ging haalde de club een recordomzet van 627 miljoen pond.

Onverwoestbaar merk

Die vaststelling bevestigt Manchester United als onverwoestbaar en financieel gezond mondiaal voetbalmerk. Maar onder de waterlijn schuilen gevaren. Manchester United, jarenlang de omzetkampioen van het mondiale voetbal, stagneert commercieel. In eigen land is het sportief en commercieel voorbijgestoken door stadsrivaal Manchester City.
Manchester United is de populairste voetbalclub in Azië. ©AFP

ManU is zo'n merk dat het wereldwijd fans en sponsors rekruteert. Maar toch mist de club maar beter niet te veel de Champions League. United stelt dat twee op de drie van zijn zelfverklaarde miljard aantal fans en volgers in Azië te vinden zijn. De dominantie van het rode shirt in de straten van Delhi tot Manila - grotendeels te danken aan de succesjaren met posterboy David Beckham - is niet gegarandeerd als Manchester United Engels en Europees ondermaats blijft presteren. Verlies van marktaandeel in Azië zou de commerciële machine flink aantasten. De lokale fans zijn door de kortere traditie minder gebonden aan clubs, waardoor een switch naar een succesvollere niet uitgesloten is.
Overnamegeruchten

Door de malaise doen - niet onlogisch - overnamegeruchten de ronde. De Amerikaanse eigenaar - de erven van wijlen Malcolm Glazer - is sinds de instap in 2005 niet geliefd bij de fans. Die afkeer is nu omgeslagen in een opstand.Het grootste mikpunt van hun woede is het geld dat de familie Glazer uit de club deed vloeien. Terwijl andere eigenaars cash in hun clubs pompten, verdienden de Glazers aan het team.ManU keerde de voorbije vijf boekjaren 132 miljoen dollar dividend uit, waarvan 100 miljoen voor de Glazers. Stamvader Malcolm financierde de overname van de club ook met schuld. Het gespecialiseerde Twitter-account Swiss Ramble berekende dat de Glazers sinds hun komst ruim 1 miljard pond aan dividend, managementvergoedingen en schuldaflossingen uit de club haalden. Daarbovenop kwam nog een half miljard uit de verkoop van aandelen. Op een schuld van ruim een half miljard pond betaalt de club jaarlijks 20 miljoen pond interest.Terwijl de Glazers zich volgens de fans verrijkten, is de kritiek dat de noodzakelijke investeringen in het verouderde stadion en het trainingscentrum niet zijn gebeurd.Daartegenover staat 1,4 miljard euro aan transferuitgaven in de tien seizoenen sinds de exit van Alex Ferguson. Dat is volgens de fans geen geld van de Glazers, maar opgehoest door het cashfabriekje dat de club nog altijd is.


Malgoverno

De monsteruitgaven wijzen op een malgoverno. Ondanks 1,4 miljard euro voor transfers kan Manchester United al jaren niet wedijveren met de Engelse en de Europese top. Een gevolg is dat ook de pas aangestelde coach Ten Hag, CEO Richard Arnold en sportief directeur John Murtaugh - evenmin al erg lang op post - in de vuurlijn liggen.De Glazers zouden alleen de verkoop van een minderheidsbelang overwegen. De op Wall Street genoteerde club was tegen de koers van woensdag - het aandeel kreeg de jongste tijd klappen - 2,16 miljard dollar waard. Analisten schatten dat de club bij verkoop tot drie keer hoger gewaardeerd kan worden. Wie ManU wil, moet in elk geval langs de zes afstammelingen van Malcolm Glazer. Zij controleren met 5,3 procent van de beursgenoteerde aandelen 96,7 procent van de stemrechten.