wedstrijdverslagen

Terug naar overzicht

WedstrijdverslagLIVERPOOL-MANCHESTER UNITED 17/12/2023

Liverpool raakt niet voorbij Manchester United en speelt leidersplaats kwijt

Liverpool heeft voor het eerst dit seizoen punten laten liggen voor eigen publiek in de Premier League. In een matige topper tegen Manchester United bleef het 0-0, waardoor Arsenal de lachende derde is na de 17e speeldag.

Manchester United was zijn bezoekje aan Anfield van vorig jaar ongetwijfeld nog niet vergeten. Het kreeg toen een 7-0-bolwassing.Na drie nederlagen in de laatste vier wedstrijden en de uitschakeling in de Champions League kon het een herhaling van die pandoering missen als kiespijn.En dat straalden de bezoekers ook uit. Ze vormden een stug blok en Onana stond paraat bij de weinige kansen van Liverpool voor rust. Hij hield een kopbal van aanvoerder Virgil van Dijk tegen.Na de rust duwde Liverpool, dat deze week verloor tegen Union, door, maar er vielen geen doelpunten. Een eerste gelijkspel voor Manchester United, een eerste keer puntenverlies in eigen huis voor Liverpool, dat zijn leidersplaats afgeeft aan Arsenal.

Zelfs 34 (!) doelpogingen volstonden niet: Man United overleeft belegering van Liverpool, dat leidersplaats laat liggen

Een punt dat zal aanvoelen als een verlies. Liverpool heeft de kans laten liggen om naar de leiding te springen in de Premier League. Tegen Manchester United domineerde het 90 minuten lang, maar scoren lukte niet.Een stunt tegen Liverpool zou de crisis wat kunnen bezweren bij Manchester United. Erik Ten Hag kon in deze topper niet rekenen op zijn sterspeler Bruno Fernandes. Clubtopschutter Scott McTominay was de gelegenheidskapitein.Dat Liverpool zich niets aantrok van die crisis werd al snel duidelijk. De thuisploeg domineerde de hele eerste helft en bleef Onana constant bedreigen. Na 45 minuten waren de statistieken duidelijk. 15 kansen voor Liverpool tegenover 2 voor Man United. Het goede nieuws voor Ten Hag: de score bij de rust was 0-0.

Zelfde spelbeeld in tweede periode
Veel beterschap bracht de rust niet voor Manchester, want ook in de tweede helft was Liverpool de baas. Het kampeerde op de helft van de bezoekers, maar geraakte niet voorbij de witte United-muur. Salah, Alexander-Arnold, Konaté en Diaz lieten enkele uitstekende kansen onbenut. De ploeg van Ten Hag kon daar één grote kans voor Højlund tegenover stellen. Ook de rode kaart voor Dalot in het absolute slot veranderde niets meer aan de eindstand.ij het klinken van het laatste fluitsignaal stond de brilscore nog steeds op het bord. Daar mag vooral United heel blij mee zijn. Ter illustratie: bij de bezoekers werden er 6 schoten afgevuurd, Liverpool had er 34(!)De ploeg van Klopp laat de kans liggen om alleen aan de leiding te komen. Het volgt op amper één punt van de leider, Arsenal.

Frustratie bij Virgil van Dijk na gelijkspel tegen Manchester United: ‘Er was maar één team dat probeerde te winnen’

Erik ten Hag heeft met Manchester United een punt gepakt op bezoek bij rivaal Liverpool: 0-0. Dat er niet gescoord werd op Anfield was een groot wonder, gezien de kansenverhouding van 34-6 (8-1 op doel) in het voordeel van Liverpool. De ploeg van Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch en invaller Cody Gakpo is de koppositie kwijt aan Arsenal, terwijl Manchester United nu zevende staat met een flinke achterstand op de titelkandidaten.

De druk op Erik ten Hag was groot voor deze wedstrijd, nog altijd de belangrijkste in het Engelse voetbal. Zijn ploeg werd afgelopen dinsdag uitgeschakeld in de Champions League en is straks in 2024 niet meer Europees actief. Zondagavond moesten Ten Hag en zijn spelers ook nog eens terug naar Anfield, waar United vorig seizoen op 5 maart met liefst 7-0 verloor.Een van de pijnlijkste nederlagen in de clubhistorie van de Engelse recordkampioen, maar Ten Hag overleefde die afgang op Anfield. Negen maanden later is de druk op zijn schouders nog altijd groot, maar met het gelijkspel bij Liverpool zit Ten Hag voorlopig weer even in het zadel. Manchester United won op 17 januari 2016 voor het laatst op Anfield. Daarna waren er vier ruime zeges voor Liverpool en nu ook een vierde 0-0.Bij de 7-0 in maart was de kansenverhouding 18-8 in het voordeel van Liverpool. Vanavond was de kansenverhouding 34-6, maar werd er dus niet gescoord. De storm op Anfield begon direct vanaf de aftrap, al na anderhalve minuut had Liverpool een corner en vrije trap die gevaar opleverden voor het doel van André Onana. De keeper uit Kameroen hield zijn doel dus schoon, al hoefde hij daarvoor gek genoeg geen al te grote reddingen voor verrichten. Het gevaarlijkste werd Liverpool nog met een schot van Trent Alexander-Arnold, die een paar centimeter naast schoot toen hij in stelling werd gebracht door Mohamed Salah.Cody Gakpo scoorde in maart nog twee keer bij de 7-0 zege, maar moest het nu doen met een rol als invaller. Na een uur kwam hij voor de geblesseerd uitgevallen Ryan Gravenberch. Gakpo kreeg in de 92ste minuut nog een grote kopkans uit een vrije trap van uitblinker Alexander-Arnold, maar maakte dichtbij het doel matig contact met de bal.

Virgil van Dijk: ‘Er was maar één team dat probeerde te winnen’
Liverpool-captain Virgil van Dijk was na afloop gefrustreerd over het in zijn ogen onterechte gelijkspel. ,,We hadden het meeste balbezit en hadden kansen. Er was maar één team dat probeerde te winnen. We willen natuurlijk alle wedstrijden winnen en als dat niet lukt, is dat frustrerend, zeker omdat we in alle opzichten superieur waren.”Van Dijk had in de eerste helft ook een behoorlijke kans, maar doelman André Onana voorkwam dat hij met zijn hoofd kon scoren. ,,We hadden moeten winnen. We moeten leren van bepaalde situaties waardoor het niet is gelukt. Dat weten we ook.”Zijn coach Jürgen Klopp vond dat zijn ploeg een goede wedstrijd had gespeeld, maar hij vond zijn spelers wel te haastig waren op de beslissende momenten. ,,Ik heb veel goede dingen gezien, behalve het resultaat. We hadden moeten scoren.”Erik ten Hag was ook te spreken over het optreden van Manchester United. ,,Dit was een erg goede wedstrijd voor ons. Het was mooi om te zien hoe de spelers met elkaar bleven vechten”, zei hij tegen de BBC. ,,In balbezit hadden we Liverpool wel wat meer pijn kunnen doen. Als we onze kansen hadden benut, hadden we ook nog kunnen winnen.”

Vorig seizoen verloor Manchester United met 7-0 van Liverpool. ,,We wilden natuurlijk revanche voor deze grote nederlaag. Ik kan alleen maar complimenten geven aan mijn spelers hoe ze zich staande hebben gehouden. We hebben een goed elftal en we kunnen zeker nog wat van dit seizoen maken.”

Kansen voor Garnacho en Højlund
Alexander-Arnold was ook nog belangrijk met een goede verdedigende ingreep, toen hij net op tijd de bal wegtikte voor de voeten van Alejandro Garnacho na een mooie dieptepass van United-talent Kobbie Mainoo. Een grote kans was er ook voor Rasmus Højlund, na goed werk van Antony en Scott McTominay die de aanvoerdersband droeg bij afwezigheid van Bruno Fernandes (geschorst) en Harry Maguire (geblesseerd). De 20-jarige spits uit Denemarken schoot echter op Alisson Becker en blijft daarmee op nul doelpunten en assists in de Premier League staan, terwijl hij in de Champions League wel vijf keer scoorde.Manchester United-back Diogo Dalot kreeg in de 94ste minuut nog rood voor een dubbel protest richting arbiter Michael Oliver. Die besloot overigens in de 85ste minuut geen penalty te geven na hands van Luke Shaw, tot ongeloof van Van Dijk en Gakpo die bovenop de situatie stonden.